
Son dönemde en çok gündeme gelen konular arasında. Ücretsiz izinde olan çalışan rapor parası alabilir mi?
Evet, bakıldığında ücretsiz izinde olan çalışan rapor parası alabilir mi sorusunun yanıtı geçtiğimiz dönemlerde EVET olarak yanıtlanıyor. Yani kişinin ücretsiz izinde olması durumunda, hastalanması kısaca geçici iş göremezlik raporu alması durumunda elbette başvurular kapsamında parasını alması mümkündü. Ancak son dönemde SGK tarafından bu durum kabul edilmiyor. SGK, ücretsiz izin kapsamında rapor parası ödemiyor oluşunu, işçinin bu sürede fiilen çalışmamasına dayandırıyor. Fiili çalışma olmayan bir durum için ise geçici iş göremezlik halinden bahsedilmeyeceğini öne sürerek bu süreçte rapor parası da ödenmeyeceğini bildiriyor.
Kanun
Elbette durumun net bilgisi, kanun üzerinden verilir. Kanunun 9.maddesinin 2. Fıkrası gereği hastalık ve analık hükümlerinin uygulanmasında sigortalılık niteliğinin ödenen primin ilişkin olduğu günü takip eden 10 günden başlayarak yitirilmiş sayılacaktır açıklaması yer alıyor. Oysa 5510 sayılı Kanunun 9.maddesinde böyle bir ibare olmadığından, ücretsiz izin kavramı ile sigortalılık niteliğinin sona ermesi durumu, hastalık ve analık halleri için özel olarak düzenlenmiştir. Bu kapsamda SGK’nın konuya yaklaşımı desteklenmiyor.
Analık ve hastalık parası şartı;
İşçi olarak çalışan hastalık ve analık parası ödenmesinde iki temel şart var. Hastalık parası alma şartları ilki sigorta vakasının rastladığı tarihten geri doğru bir 90 sigorta gününün olması, ikinci olarak ise sigortalılık niteliğinin sona ermemiş olmasıdır.
Sigortalılık Niteliğinin Sona Ermesi Nedir?
Sigortalık niteliğinin sona ermesi durumunda, para alınmaz. Bunun için de sigortalılık niteliğinin ne zaman sona erecek olduğu merak edilir. İşçi olarak çalışanlar açısından sigortalılık genel bakımı hizmet sözleşmesinin sona ermesi ile son bulması sağlanabilir. Diğer büyün sigorta kolları açısından işçinin işten çıktığı tarih, sigortalılığın da sona erdiği tarih olarak açıklanır. Ancak 5510 sayılı Kanunu’nun 9.maddesnde buna bir istisna getirilmesi sağlanmıştır. Buna göre hastalık ve analık hükümleri kapsamında sigortalılık niteliğinin sona ermesi gibi durumlar da olabilir. Şartlar incelenerek buna göre taleplerin sunulması önemlidir.
Bir yanıt bırakın