SGK Yarım Çalışma Ödeneği Nasıl Alınır, Şartları Nelerdir?

SGK Yarım Çalışma Ödeneği Nasıl Alınır, Şartları Nelerdir?
SGK Yarım Çalışma Ödeneği Nasıl Alınır, Şartları Nelerdir?

İş kanunu kapsamında yer alan ve çalışanları yakından ilgilendiren SGK yarım çalışma ödeneği nasıl alınır, şartları nelerdir? Ülkemizde çalışan kişinin iş kanunu kapsamında kullanılan doğum sonrası analık hali izni bitiminden sonra çocuğunun bakımı ve yetiştirilmesi amacı ile çocuğun hayatta olması şartıyla kadın işçi verilen izin olmaktadır. Ayrıca 3 yaşını doldurmamış çocuğu evlat edenmiş kadın ya da erkek işçilere belirli şartlar altında 60 ile 360 gün arasında haftalık çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin verilmektedir.

Yarım Çalışma Ödeneği Nedir?

SGK yarım çalışma ödeneği almak adına analık izni tarihinin bittiği günden sonra 30 gün içinde ikamet eden ilçede bulunan İŞKUR birimine gidilmesi gerekir. İŞKUR’a iş yerinden alınmış olan doğum sonrası yarım çalışma belgesi iletilir. Bu işlem sonrasında İŞKUR tarafından ilettiği yarım çalışma ödeneği başvuru formu doldurulmalı, imzalanmalı, müracaat tamamlanacaktır. Yarım çalışma süresi;

  • Birinci doğumda 60 gün,
  • İkinci doğumda 120 gün,
  • Daha sonraki doğumlarda ise 180 gün olmaktadır.

Çoğul doğumlarda bu sürelere ek olarak 30 gün ilave edilmektedir. Çocuğun engelli olması durumunda bu süreler 360 gün olarak değerlendirmeye alınmaktadır.

SGK Yarım Çalışma Ödeneği Nasıl Alınır, Şartları Nelerdir?
SGK Yarım Çalışma Ödeneği Nasıl Alınır, Şartları Nelerdir?

Yarım Çalışma Ödeneği Şartları Nelerdir?

SGK yarım çalışma ödeneği şartları ile faydalanmak adına doğrum ya da evlat edinme olayı öncesinde en az 600 günlük işsizlik sigorta primi ödenmelidir. Bu işlem son 3 yıllık çalışma süresi içinde gerçekleşmelidir. Kişi haftalık çalışma saatinin yarısı kadar süreyi işte geçirmesi gerekmektedir. Bu süre içinde her hangi bir sağlık kurumundan rapor alınmaması gerekmektedir. Yarım çalışma ödeneği miktarı, doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma ödeneğinin günlük miktarı kişinin çalışmış olduğu işte aldığı ücret ne olursa olsun ve günlük asgari ücretin brüt oranı kadar olmaktadır.

Yarım çalışma ödeneği damga vergisi dışında her hangi bir vergi ve kesintiye tabii tutulmamaktadır. SGK yarım çalışma ödeneği nasıl alınır, şartları nelerdir? Yarım çalışma ödeneği çalışılan aya ait lan aylık prim ile hizmet belgesinin dahil olduğu aydan sonraki ikinci ay içinde aylık olarak ödemesi yapılmalıdır.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*