
Sigorta, işçilerin çalışma hayatlarında ve emeklilik hayallerinde oldukça önemli bir yere sahiptir. Ancak işverenler ya da kişiler tarafından yasa dışı yöntemlere başvurarak sahte bir şekilde uygulanan sigorta, cezai yaptırımlara sebep olmaktadır. Sahte sigorta uygulamasına başvuran firmalar ve kişiler için para cezası ve hapis uygulanmaktadır.
Sahte Sigorta Yapan İşletmelere Uygulanan Cezalar
Sahte evraklarla sigortanın işlediği her ay için brüt asgari ücret baz alınarak para cezası uygulanır. Bu tutar 2022 yılı için 6.471,00 Türk lirasıdır. Sahte sigorta uygulaması yapan işletmelere ayrıca Türk Ceza Kanunu 204, 206 ve 207 maddeleri gereğince Cumhuriyet savcılığı aracılığı ile suç duyurusunda bulunulur. Sahte sigorta yaptıranlara verilecek cezalar arasında, resmi belgede sahtecilik, özel belgede sahtecilik ve yalan beyan gibi suçlar eşliğinde hapis cezası da bulunmaktadır.

Kişilere Verilen Sahte Sigorta Cezaları
Sosyal Güvenlik kurumu tarafından bir kişinin sigortasının sahte olduğu belirlenirse, kişinin ödemiş olduğu primler iptal edilir ve iadesi yapılmaz. Sahte sigorta yapan kişi emekli olmuşsa aldığı maaşlar geri istenir ve emekliliği iptal edilir. Sahte sigortalı kişiden ve yakınlarından o zamana kadar SGK tarafından karşılanan tüm ilaç ve tedavi masraflarının geri ödenmesi istenir. Son olarak işletmelerde olduğu gibi sahte sigorta yapan kişilere de suç duyurusunda bulunulur.
Sahte Sigorta Nasıl Tespit Edilir?
Sahte sigortanın tespiti genellikle şikayet üzerine ya da denetimler aracılığı ile gerçekleşmektedir. İnşaat sektöründe sıklıkla karşılaşılan bir durum olduğu için özellikle bu alandaki denetimlerde SGK oldukça titiz davranmaktadır. Denetimlerde genellikle eylemli çalışanlar belirlenir ve işyerinde bulunmayan işçiler tespit edilerek bulunmama nedenleri incelenir. Sahte sigortalılık denetimlerinde şüphelenen kişilerden ifade alınırken bu kişilere; aldığı ücretin miktarı, çalışma saatleri, çalışma arkadaşları, işverenlerin isim bilgileri ve benzeri sorular yöneltilir. Ayrıca iş yerine yakın diğer işletmelerde araştırmalar sürdürülerek, sahte sigortalı kişilerin tespiti için kapsamlı bir denetim gerçekleştirilir. Bu denetimler ile Sosyal Güvenlik Kurumu, sahte sigorta uygulamasına başvuran işveren ya da kişilere ulaşarak gerekli cezai işlemlerin başlatılmasını sağlayabilir.
Bir yanıt bırakın